HTML

Rövid intermezzo

Két blog között egy rövid intermezzo!

Linkblog

Friss topikok

  • Zsigmond Gábor: A kereskedelmi, ill civil hajóállomány az első világháború előtt 500 felett volt a magyar hajóregi... (2008.04.28. 11:58) Egy kép a HELGOLAND-ról

2007.10.06. 23:35 Denken

Germanus Gyula (Seikh Hadzsi Abdul-Karim) emlékére

 

 „Hallgattam a mohamedán imakikiáltó lelkendező hangját a török mecsettornyokról, fürkészve barangoltam a régi Konstantinápoly szűk sikátoraiban, és visszafogott lélegzettel lestem, mint szüremlik át a kézilámpás sárgás fénye az éjjel hazacsoszogó efendik kezében, a faházak repedésein át. Órák hosszat elmerülve néztem a Márvány-tenger holdvilágos, langyos hullámait egy kisded part menti kávézóból, s a mély csöndet csak a vízipipa duruzsolása szaggatta meg. Ilyenkor a lét végtelenségét csak ez a fel-felhangzó bugyborékolás osztotta fel számunkra felfogható fogalommá. Az illúziók tengerében minden elért sziget és part gazdagabbá tett egy újabb vággyal, és elragadta tőlem az ifjú álmok szertefoszló délibábjait. Megtanultam törökül, perzsául, arabul, elolvastam a nyugati és keleti könyvek sok ezer oldalas köteteit. Ami száraz és megfogható tudást tároltak a századok, csaknem nyitva állott szemem előtt. De a lelkem szomjas maradt. A tudás könyveiben megtaláltam Ariadne fonalát, de én a megértés virágoskertjének illatát áhítoztam szüntelen.”

                                /Germanus Gyula - Allah Akbar!/

 

    Nemzetközi hírű magyar orientalista, arab nyelvészeti, kultúrtörténeti író, irodalmár, nyelvész, történész, országgyűlési képviselő, az MTA és 10 arab akadémia tagja. Az irodalomtudomány kandidátusa, doktora. Talán ezekkel a jelzőkkel lehetne egy mondatban bemutatni Germanus Gyulát, de így csupán az üres vázát kapnánk annak a hihetetlen gazdag életútnak, ami nem minden földi halandónak adatik meg. A keleti tudományok eme nagy művelőjének szerteágazó tevékenysége mai rohanó világunkban megdöbbentő módon a feledésbe vész. Neve ma már jóformán csak a keletkutatással behatóbban foglalkozók előtt ismert.

Egy volt tanítványa, Antal József eképp szólt Germanusról:        

    "Élete maga is történelem volt, bőven mérhette hát anekdotáit, emlékeit. Elzárt esztendőkben, az ötvenes években nyitott ablakot a világra. Megláttatta tanítványaival Kelet feltámadó és szunnyadó népeit, plasztikus képet festett a megújuló iszlám világáról, történelmi és szellemi problémáiról. Európa és a világ csak későn ismeri fel az iszlám mélyben feszülő erőit, és mint annyiszor és annyi módon megkésve és rosszul fog reagálni rájuk - mondotta nemegyszer. Tudta és hirdette, hogy az iszlám megújhodást és szellemi erőforrást jelent ezeknek a népeknek, és közvetve és közvetlenül meghatározó szerepet fog játszani a világtörténelem következő évtizedeiben.
    Germanus azért tért át a mohamedán hitre, s végezte el a zarándoklatot, mert keleti emberré kívánt válni, hogy belülről ismerhesse meg az iszlám világát. Belülről akarta látni az iszlám épületét, de ugyanakkor európai tudós is kívánt maradni, aki a racionalizmus, a tudományos objektivitás eszközeivel közelíti meg tárgyát. Közben pedig őrizte magyarságát - szinte gyermekien őszinte és lelkes érzésekkel vitte magával ki nemzetiszínű zászlaját minden útjára - és mindig visszatért, előnyös ajánlatokat hárítva el külföldön . Abdul-Karim Germanus könyveivel, tanulmányaival, egész életművével sokat tett az iszlám hazai népszerűsítéséért, mind a mai napig ő a leghíresebb magyar muszlim."

Csodálatra méltó életpályája mellett kitűnő irói érzékkel megáldott ember is volt, két könyvet mutatnék be, és teljességgel állíthatom, mindekét általam olvasott kötet vastagbetűvel írta be magát a felejthetetlen olvasmányaim névsorába.


Germanus Gyula - Kelet varázsa

Útleírás, riport, kulturtörténet, történelem de elsősorban és legfőképpen igazi memoár e könyv, mely egy kötetbe foglalja "A félhold fakó fényében" és a "Kelet fényei felé" c. műveket. A világhírű orientalista tudós, aki egész életét az iszlám művelődéstörténet kutatásának szentelte, könyvében nem egy szobatudós hajlamaival, vonzalmaival, látásmódjával találkozunk, hanem egy bátor már-már vakmerő, az ismeretlennel megküzdő és azt legyőző, szellemi és fizikai fáradságot nem ismerő tudós életútjával ismerkedhetünk meg.

Germanus Gyula - Allah Akbar!

E méltán sikeres könyv útleírásnak, tudományos munkának, népszeűsítő irodalomnak, önvallomásnak és politikai esszének ötvözetét jelenti. A könyben az író elbeszéli arábiai utazásainak, mekkai zarándoklásának fordulatos történetét, olykor mulatságos, máskor csaknem tragikus, de mindig izgalmas útiélményeit, egyéni benyomásait és közben megismertet az arab világ, arab népek múltjával, kultúrájával, irodalmával, vallásával, pszichológiájával.

    Az író megállapításai és analízisei nem sokat vesztettek aktualitásukból, aki szeretné jobban megismerni, megérteni az iszlám világot annak mindenképp ajánlom e könyveket.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv iszlám germanus


A bejegyzés trackback címe:

https://rovidintermezzo.blog.hu/api/trackback/id/tr46188596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása