HTML

Rövid intermezzo

Két blog között egy rövid intermezzo!

Linkblog

Friss topikok

  • Zsigmond Gábor: A kereskedelmi, ill civil hajóállomány az első világháború előtt 500 felett volt a magyar hajóregi... (2008.04.28. 11:58) Egy kép a HELGOLAND-ról

2010.05.16. 23:41 Denken

A fele elfogyott

Jeremy Legett - A fele elfogyott    

    Az olaj el fog fogyni! Tulajdonképpen ezzel már mindenki tisztában van, a kérdés csak az hogy mikor? A geológus szerző, aki professzorként, kutatóként és olajipari tanácsadóként is dolgozott, valós körültekintő ismeretek alapján ismerteti hogy az olajtetőzést valószínűleg már elértük és a fekete arany gyorsabban elfogy mint gondolnánk. Ezt nem igazán úgy kell elképzelni hogy az utolsó csepp is kicsöppen valamelyik szaudi olajkútból, és egy hónapra rá majd a sarki kúton a készlet kifogyott tábla lesz kiakasztva, hanem inkább úgy hogy a kínálat-kereslet egyensúlyában fellépő súlyos zavar világméretű gazdasági káoszhoz vezethet.

A 2005-ben publikált könyvben tudományos és személyes tapasztalati érvek alapján támasztja alá a szerző, hogy az olajtetőzési pontot vagyis a termelés csúcspontját a 2006-2010-es időszakban elérjük, és amikor a piac erre rádöbben, súlyos gazdasági trauma következik be. (A szerző nem egy Cassandra. Tényekkel, észérvekkel támasztotta alá állításait, és ugye milyen kisérteties egybeesés ez a most lezajló pénzügyi világválsággal. Aki jobban belemászott e témába, nem lepődnék meg ha arra jutott volna, hogy a bankpiaci válság hátterében a pénzhajhász kapzsiságon túl a megbukott energiapiaci hitelek és befektetések állnak. Éppen mint a Shell akkori túlbecsült kitermelhető készletei ügyében.)

Továbbá a szerző felhívja a figyelmet arra hogy a globális felmelegedés valóságos, jelenlévő és gyorsan növekvő veszély (ma már ezt sem kell bizonyítani) amely meg fogja semmisíteni a gazdaságot és az ökoszisztéma jelen formáját is ha nem teszünk ellenlépéseket.

Az író nem pánikkeltő, hanem tanult szakember és olajipari múltjából szerzett tapasztalatok, tények és az energia előállítás új irányainak megismertetéséből kiindulóan állítja:

1. Lehetséges az olajat, a gázt és a szenet bőséges mennyiségű megújuló energiával teljesen helyettesíteni, és gyorsabban, mint azt a legtöbben gondolják.

 

2. Azonban az olajkínálattal kapcsolatos aktuális várakozás és a valóban rendelkezésre álló készletek között olyan mértékű a hiány, hogy sem a gáz sem a megújulók a jelenlegi helyzetükben sem a cseppfolyósított gáz és szén, sem a nukleáris energia vagy ezek bármely kombinációja sem lesz képes  a lyukat időben betömni ahhoz hogy az olajtetőzés után várható gazdasági traumát leállítsa. (Másképpen fogalmazva, túl sokat vártunk ezzel.)

 

3. A megújuló energia és üzemanyag használata az energiahatékonyság növelésével párhuzamosan egyre nagyobb mértékben fogja majd az olajat és a gázt helyettesíteni. Mindez robbanásszerűen fog bekövetkezni, bármi történjen is.

 

4. Azonban a régi energia működési formáinak romjai között sokan próbálnak majd a szén felé fordulni. Ez alapján az lesz a meghatározó, hogy vajon a gazdaságok vagy az ökoszisztémák képesek lesznek e a globális felmelegedés fenyegetését túlélni, illetve a szénfelhasználás terjedése helyett milyen mértékben lesz képes a megújuló energia alkalmazása növekedni.

 

5. Az emberek sokat tehetnek a küzdelem kimenetelének befolyásolásáért, hogy a megújuló energiák előállítása a szén kitermelésénél gyorsabb legyen. Ezzel a globális energiaválság legrosszabb következményeit enyhítenék, és a folyamat során egy jobb társadalmat is megteremthetnének. (És valójában az összes közül ez a legfontosabb szempont.)

    

    Nem hiszem hogy az író összefoglaló érveinek leírásával kedveteket vettem a könyv elolvasásától, hisz szerintem sokkal érdekesebb hogyan jut el ezekhez az érvekhez. Az iromány egyáltalán nem unalmas száraz szakirat, könnyed hangvételű, könnyen értelmezhető, sőt néha regényszerű, ahogy az iró szemével láthatjuk a világot visszaemlékezésein keresztül. A könyvet jól felépített szerkezet jellemzi az alaptól a teőig. Emellet bizakodóan optimiista és egy lehetséges jövőt vázol fel arról, hogy az energiafelhasználás növekvő hatékonysága és a megújuló energiaforrások elvezetnek egy ökológiai szempontból életképesebb társadalomhoz.

Cégvezetőknek, politikusoknak és egyéb döntéshozói munkakörben dolgozóknak kötelező olvasmány, a többieknek ajánlott!

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv olaj klímaváltozás energiaválság


A bejegyzés trackback címe:

https://rovidintermezzo.blog.hu/api/trackback/id/tr872007092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása